Argon lazer fotokoagülasyon, retina hastalıklarında etkili olup, retinanın belirli bölgelerinde termal hasar oluşturarak tedavi sağlar.
Kullanım Alanları:
- Diyabetik Retinopati: Fotokoagülasyon ile iskemik bölge azaltılarak yeni damar oluşumlarının önüne geçilmesi sağlanır. Yeni damar oluşumlarının tahribi için de kullanılabilir.
- Retina Ven Tıkanıklıkları: Fotokoagülasyon ile iskemik bölge azaltılarak yeni damar oluşumlarının önüne geçilmesi sağlanır. Yeni damar oluşumlarının tahribi için de kullanılabilir.
- Retina Yırtıkları ve Delikleri: Retina yırtıklarının çevresine uygulanan fotokoagülasyon skar dokusu oluşturarak retinayı alttaki dokulara sıkıca yapıştırır. Retina dekolmanını önleyecek bir bariyer oluşturur.
Lazer ışığı, retinaya odaklanarak ısı üretir ve bu ısının etkisiyle fotokoagülasyon (doku proteinlerinin pıhtılaşması) meydana gelir. Bu hasar sonucunda tedavi edilen bölgede doku fibrozisi ve skar dokusu gelişir.
Nasıl Uygulanır?
- Hastaya damla ile anestezi yapılır.
- Gözün ön yüzeyine, lazerin doğru hedefe yönlendirilmesini sağlayan özel bir kontakt lens yerleştirilir.
- Argon lazer ışını belirlenen retina bölgelerine yönlendirilerek koagülasyon spotları oluşturulur.
- İşlem genellikle kısa sürer, tüm retinaya lazer uygulanacak hastalarda seanslar halinde yapılır.
Avantajları :
- Hızlı ve etkili bir tedavi yöntemidir.
- Hastanede yatış gerektirmez.
- Çoğu hasta için ağrısız bir işlemdir.
Olası Yan Etkiler:
- Geçici görme bulanıklığına neden olabilir.
- ilk günler hafif ağrı veya rahatsızlık hissi yaratabilir.
- Nadiren görme alanında daralma hissedilebilir.
Bu yöntem, uygun hastalarda ciddi görme kaybını önlemek için önemli bir tedavi seçeneğidir. Göz hastalıklarında lazer tedavisi gerekip gerekmediğini belirlemek için detaylı göz muayenesi yapılması gerekir.